RECOWARE Kft. http://www.recoware.hu

 

 

vissza

Oldaltérkép

 

RECOWARE
Számítástechnikai Kutató-fejlesztő Kft.

 

 

 

 

Biometriai azonosítási piac áttekintése

A teljes biometriai piac növekedése

Sajnos, viszonylag kevés szabadon hozzáférhető piaci adat áll rendelkezésre a teljes biometriai piacról. A statisztikák pedig eltérnek abban egyméstól, hogy némelyik az ujjnyomaton alapuló biometriából kiveszik az AFIS rendszereket, mert azok kriminalisztikai célúak is, ellentétben a többi biometrikus alkalmazással.

A publikált adatokból a következő következtetéseket lehet levonni (nagyon átfogóan)

A biometriai piac 10 % feletti növekedést mutatott az elmúlt 10 évben. 2003 és 2005 közötti növekedést általában túlbecsülték az elemzők (majdnem a kétszeresére), de a tényleges 20%-os évi növekedés még így is jelentős volt. Ezt a növekedési becslést a 2009-es elemzések egészen 2017-ig is prognosztizálják.

 

 

 

 
 

A biometriai piac összetétele a biometriai technológiák szerint

Míg a teljes piac nem mutat különösebb érdekességeket (az erőteljes bővülés 2003-4 körül indult be), addig az összetétel igen.
Megfigyelhető, hogy az AFIS+ujj alkalmazások bővülése lényegesen nagyobb a többinél (ez nem meglepetés). A részesedése a piacon majdnem 2/3, 10 éve egyenletesen növekszik.
Úgy tűnik, hogy a többi biometriánál átrendeződik a piac.
Az arc azonosítás abszolút eladásai 2004-2007 között igen erőteljesen növekedtek, évente (30-40%), mindenkinél jobban, majd mérséklődött. Így is tartani tudta a stabil 12-14%-os piaci részesedését.
A véredény vizsgálaton alapuló biometria szinte egyik pillanatról a másikra szerzett részesedést, 3%-ost, kb. a tenyérgeometriáéval megegyezőt, és várhatóan a 2009-es részesedése meg is fogja előzni. (Egyértelműen a tenyér vetélytára (ma még csak).
A tenyérgeometria szép üzleti éveket könyvelhetett el 2005-2006-ban, majd - szinte egyidőben a véredény vizsgálati technika piacralépésével, - csökkenő árbevételt produkál, a piaci részesedése az 1999-es 26%-ról mára 5% alá csökkent.
Az írás részesedése egyenletesen csökken, de ez a piac növekedésének következménye: a piac bővülése nem az írásazonosítást iránti igény növekedését jelenti. A hang hasonlóan szerepel. Az elmúlt években új statisztikai kategória is szerepel: a multimodal biometria (több módszer együttes alkalmazása). Ez lehet az oka, hogy a hang inkább ebben a statisztikai elemben szerepel már, önmagában történő alkalmazása visszaszorul.
nagyitasÉs végül a legérdekesebb: az egyéb kategória abszolút eladásainak növekedése 2003-2009 között megnégyszereződött, és a részesedése maradt egyenletesen 10-12% között. Ami azt jelenti, hogy a piacvezető módszerek mellett a piac egyértelműen színesedik, - vagy a felhasználók "kalandvágya" nőtt.