RECOWARE Kft. http://www.recoware.hu

 

 

Nyitólap

Oldaltérkép

 

Fogalmak, meghatározások, szóhasználat

A biometriai azonosítás modellje

Biometriai azonosítási módszerek, tipikus alkalmazások

A biometriai azonosító módszer kiválasztásának szempontjai

A biometriai azonosító módszerek összehasonlító jellemzői

Tévhitek

Szabványok, ajánlások

Piaci áttekintés

 

 

 

 

RECOWARE
Számítástechnikai Kutató-fejlesztő Kft.

Az állatvilágban csak biometrikus jegyek alapján különböztetnek meg az állatok két egyedet. A megkülönböztető jegyek (vizuális és más) nemcsak fizikai jellemzőket jelentenek, hanem viselkedésbeli jellemzőket is, és szerepelnek köztük különös ismertetőjegyek. Az emberi társadalom az evolúció során eltávolodott az egyedazonosítás ilyen formájától, mert csak a kisebb, családi közösségekben lehetett csak alkalmazni (a csoport tagja/nem tagja, de hogy melyik csoporté, azt nem).
Civilizációs eredményeink egyike lett a jó minőségű papír/elektronikus­fénykép/aláírás alapú személyazonosító okmány. (A XX. századig az okmányokban az egyetlen biometrikus-civilizációs jellemző volt az aláírás). Aztán a társadalmi fejlődéssel újra erőre kaptak a korai biometriai azonosítás legkülönbözőbb módjai, hogy az igazolvány automatikus hitelesítsék biometriai jellemzővel.
Érdekes, ahogyan a biometriai jellemzők is „civilzálódtak”. A kezdeti szemmel jól megfigyelhető jellemzők választéka hogyan egészült ki egyre kisebb azonosítási objektumokkal, test-arc-ujj-irisz míg eljutott addig a méretig, amit az ember már nem is lát szabad szemmel, vagy eszközök nélkül nem is tud megkülönböztetni egymástól. Ilyen értelemben a csúcson a DNS van, melyet ha látnánk, akkor sem érnénk vele semmit. Így mára sikerült „visszaszereznünk” régi képességeinket, sőt túl is szárnyaltuk a többi lény megkülönböztető módszereit, de egyet visszavonhatatlanul elveszítettünk – ha nem is teljesen, - a szagok finom azonosítását.

A biometria: egy személyt megkülönböztetni a többitől élettani vagy magatartási tulajdonságai alapján. A megkülönböztető jellemzőket nevezzük biometriai jellemzőknek. Egyes szakírók a biometriai jellemzők körébe az automatikusan felhasználható biometriai jellemzőket értik, így nem sorolják ezek közé pl. a DNS-t, ami a köztudatban is a legerősebb ilyen jellemző.

Az optimális biometriai jellemző
A biometriai azonosításra(automatikus) optimális egy jellemző - legyen az fiziológiai (passzív), vagy viselkedési (aktív) – ha általános (minden egyedre használható), állandó (időben nem, vagy csak lassan változik) és technikailag rögzíthető.
Az optimális biometriai technika
Gyakorlati szempontból az optimális biometrikus technikának gyorsnak, együttműködőnek kell lennie a jelenleg használt biztonsági rendszerekkel, robosztusnak (sok személyt kezelőnek), pontosnak, biztonságosnak, gazdaságosnak és megbízhatónak kell lennie.
Nincs egyetlen optimális technika
A jelenlegi rendszerek közül egyik sem elégíti ki ezt a követelményt egyidőben. Ma nem választhatunk ki egyetlen olyan rendszert, mely minden alkalmazásban minden jellemzőjében egyszerre a legjobb.

Mindegyik jobb valamiben a többihez képest, ezért is ennyire színes a kínálat. Hogy melyik a legjobb, azt az alkalmazás igénye határozza meg (pl. verifikáció vagy hitelesítés, vagy azonosítás), a használók száma, a felhasználók körülményei, előítéletek, stb.)

 

Általánosan elfogadott ajánlás szerint egy biometriai jellemzőt a következő fő szempontok szerint érdemes elemezni:

A fő szempontokat ki kell bővíteni és finomítani lehet a következőkkel:

Ezeket a szempontokat ki lehet egészíteni a technikai jellegű szempontokkal:

Értékelési módszertanok

A biometria annnyira változatos a módszerekben, technológiában, jellemzőiben, és a jelenlegi alkalmazás-típusok is olyannyira változatosak, hogy a rendszerek összehasonlítása különösen nagy problémát okoz. Erre egyre többen szakosodnak, az összehasonlítási témakörnek egyre nagyobb és tudományos szakirodalma van.
Míg néhány éve a biometria csak a biztonsági területekre korlátozódott, mára megnyílt előtte a vállalatok és kormányzati intézmények felé az út.
Jelenleg a következő célokra alkalmazzák (a mire használják témakör egyik csoportosítása):

A biometrikus rendszerek gazdasági és becsült adatai gyakran korlátozottak és véletlenszerűek. És az értékelési módszertan hiánya miatt a biometrikus alkalmazásokról a kép információszegény. Ehhez hozzájárul az is, hogy az alkalmazók  és a gyártók is biztonásgi okok miatt információ korlátozást alkalmaznak. Így a becslések is bizonytalanok.
Azt azonban tudjuk, hogy a növekvő értékesítések legalább 2/3-át az USA-beli teszi ki, őt követi Európa, Ázsai és Latin-Amerika. Úgy tűnik, hogy az ujj lesz a domináns, habár az arc is növekszik.
Márpedig szükség lenne adatokra a fejlesztésekhez, módszertanokhoz, a kollekciók gyűjtése miatt. Azaz még időben vagyunk: egy túl nagyra nőtt kollekciót egy új és jobb módszer sokáig nem tudja kiszorítani, mert a kollekció készítésének ideje és költsége miatt a felhasználó ragaszkodni fog a régi kollekciójához. Váltani nehéz.

 

Az első újkori biometriai alkalmazás Sir William Herschel nevéhez fűződik, aki Indiában a munkaszerződésekre a teljes tenyérnyomatát rányomta az aláírása mellé.

bertillonBertillon antropometriai rendszerét az 1870-es években vezették be. 1903 után szinte egy pillanat alatt kiszorította az ujjnyomat. (1903-ban Leavenworth, KS börtönében egy új elítélt - melyhez teljesen hasonló már ült ott, - okozta a kudarcát 30 év után. Mai szemmel nem volt az kudarc, csak egy eset volt, mely rávilágított arra, hogy az antropometria nem elég szelektív. (És ráadásul a két személyről később kiderült, hogy ikrek voltak. Ez ma már nem lenne "nagy szám". A DNS-sel is megeshetett volna.)

tpcardGalton és Henry nevéhez fűződik a modern daktiloszkópia, mely immár több mint 100 éves múltra tekint vissza.


davinciA
z 1960-as években kezdődtek a számítógépes biometrikus alkalmazás fejlesztések: arc, ujj (1963), aláírás (1965). 1974 kézgeometria eszköz, 1975 ujjnyom olvasó eszköz, 1993 irisz, 1998 Codis (DNA).
2001-től állami szinten kezdődnek az egységesítési törekvések: szervezetet hoznak létre biometriára, szövetségek, egyesületek, alapítványok, szervezetek jönnek létre a részterületekre (irisz, ujj, arc, …) valamint a szabványok és interfészek kidolgozására, továbbá állami főhatóságot alakítanak meg. 2003-ban Európában is megfelelő állami szintre emelkedik a biometrival való állami törődés és alkalmazás.  Európában Németország és Franciaország, a tengerentúlon USA az éllovas.

Meglepőnek tűnhet a következő felsorolás, mely azokat a területeket mutatja, ahol valamilyen biometriai azonosítást alkalmaznak. Azért meglepő, mert Magyarországon szinte! nem találkozunk a civil területen biometriai olvasó eszközökkel.

(A "Piaci áttekintés" fejezetben látható, hogy az alkalmazott biometriai azonosító módszerek egymáshoz viszonyított gyakorisága milyen.)

Law Enforcement

Education/Child Safety

Transportation

Banking/Finance

Health Care

A biometriai azonosítás