RECOWARE Kft. http://www.recoware.hu

 

 

vissza a kezdőlapra

Oldaltérkép

Festmény eredetiség

Home design (lakberendezés)

Fashion (divat)

Ékszerek

Térplasztika

Érdekes képek

 

Kapcsolat

William Turner ((1775-1851), Landscape with a Rainbow

A festményről először 1994-ben adtak hírt.. Nagy érdeklődést keltettek a kép bal felső részén található ujjnyomatok, amelyekről bebizonyosodtak, hogy megegyeznek a Tate Galériában található Turner-hagyaték darabjain fellelhető ujjlenyomatokkal.

Újabb vizsgálatok és tesztek készültek azóta az eredetiség bizonyítására, s mindegyik kimutatta, hogy a képet Turner festette. (1994. Biro, 1995. John Manners, 1995. Painting Analysis Department of University College) A festékanalízis szerint a kép az 1820-as években, tehát Turner későbbi korszakában készült. Az ujjnyomatazonosítás után a kép becsült értéke 200 ezer dollár lett.

Leonardo da Vinchi-nek tulajdonított ujjnyom fényképe, melyet speciális eljárással tettek láthatóvá. (Számos festményén is lehetett ujjnomot rögzíteni.)
A fiatal nő portréját egy XIX. századi német művész képeként adták el két évvel korábban 19.000 dollárért. Most a festményt a műértők Leonardo da Vincinek tulajdonítják, és az értékét 150 millió dollárra becsülik.

A kép eredetiségét a Lumiere Technologies cég bizonyította. A módszer egy speciális digitális szkennerrel vizsgálja a többspektrumú képek egymásra festett rétegeit, íly módon a kép festése során keletkezett ujjnyomattöredékek is láthatóvá válnak. Leonardo gyakran használta a puszta kezét a képek készítésekor, így az ujjlenyomatai sok munkáján felfedezhetők. Ezen a képen a mutató- és a középső ujját azonosították.

RECOWARE
Számítástechnikai Kutató-fejlesztő Kft.

Festmény eredetiség vizsgálat