RECOWARE Kft. http://www.recoware.hu

 

 

vissza a főoldalra

Oldaltérkép

A grafológiáról

Az elemzés fajtái

Az elemzés megrendelése

Az elemzés megbízhatósága, etika

Megrendelőlap

Kapcsolódó tanulmányok

Grafológia és lakberendezés

Kapcsolat

RECOWARE
Számítástechnikai Kutató-fejlesztő Kft.

 

 

 

 

A grafológiáról

keziras ceruzaval

A   GRAFOLÓGIÁRÓL

Idővel mindenki másképpen írja le az iskolában tanult betűformákat. Megváltoztatjuk a betűk alakját, méretét, és felnőtt korunkra általában egészen egyéni módon írunk. Van, aki rányomja a lapra a ceruzáját, lassan, nehézkesen ír. Van, akinél szinte repül az íróeszköz, alig látható nyomot hagyva a papíron. Vajon miért változik meg az írásunk?
Az egyik ember így ír, a másik úgy. Ahogy mozognak az őket körülvevő világban, ahogy reagálnak a világ jelenségeire. Mindenki úgy alakítja a betűit, ahogyan él. Úgy birkózik meg a betűkkel, mint az életében jelentkező problémáival. Egyszerűsíti vagy komplikálja. Egyikük tele van önbizalommal, harsány, mindenkivel közvetlen. Mozdulatai nem csak egy társaságban megjelenve szélesek, figyelemfelhívóak, hanem az írása is feltűnő, nagy, széles betűkkel ír. A másik ember visszahúzódó, csendes. Az ő betűi az átlaghoz képest kicsik. Az agresszív, kötekedő emberek írásában a betűket alkotó vonalak szögeket zárnak be. Az éles, szúró vonal hirtelen, nyugtalan mozdulat eredménye. A gördülékeny és íves vonalak viszont a nyugodt, alkalmazkodó emberekre jellemzőek. Sorolhatnánk a példákat.
Az emberek mozdulatai sajátos ismertetőjegyeik. Megmutatkozik bennük az emberek egész természete. Mivel az írás is sajátos mozdulatok sora, az írómozdulatok eredményeképpen létrejövő írásban is megmutatkozik az azt létrehozó ember személyisége.

A grafológia azt vizsgálja, hogy milyen összefüggés van a grafikum (írás, rajz) és az azt létrehozó ember személyiségjegyei között.

 

Mire jó mindez?

Mindenki nagyjából tudja magáról, hogy milyen. Mik a jó és kevésbé jó tulajdonságai. Kérdés, hogy mindezzel szembe néz-e, vagy inkább maga előtt is letagadja a nem kívánt jellemzőket.
Sokszor válik tanácstalanná az ember a saját képességeit, döntéseinek helyességét illetően. Ilyenkor az önismeret fejlesztésére van szükség. A nem tudatosult, fel nem ismert képességek feltárása segítséget adhat egy-egy élethelyzetben. A grafológus tudja, hogyan kell nézni az írást. Mit, miért, mikor, hogyan lehet értelmezni. A grafológia segíteni képes az embereknek. Megismerni saját magukat és másokat.
A grafológia emiatt segíteni tud a pályaválasztásban, a munkahely megváltoztatásnál, a munkatársak kiválasztásánál, egy párkapcsolat problémáinak megértésénél, segít a fiatalok, gyerekek megismerésében, a betegségek feltárásában, a kriminalisztikában, stb.. Az önismeret és az emberismeret eszköze.