RECOWARE Kft. http://www.recoware.hu

 

 

vissza a főoldalra

Oldaltérkép

A grafológiáról

Az elemzés fajtái

Az elemzés megrendelése

Az elemzés megbízhatósága, etika

Megrendelőlap

Kapcsolódó tanulmányok

Grafológia és lakberendezés

Kapcsolat

RECOWARE
Számítástechnikai Kutató-fejlesztő Kft.

 

 

 

 

Az elemzés megbízhatósága, etika

AZ  ELEMZÉS  MEGBÍZHATÓSÁGA,  ETIKA

 

A grafológiai elemzés nem jóslás.
A rendelkezésre álló írásminta elemzése során kirajzolódik egy személyiség az írás készítésekor rá jellemző sajátos tulajdonságaival. Sem a múlt, sem a jövő nem mutatkozik meg a írásból. Az adott pillanat, az éppen jellemző lelkiállapot tárható fel mindazokkal az összefüggésekkel, melyek a személyiség összetevőinek különböző síkjai.

A grafológiai elemzés nem írásazonosítás.
Az írásszakértő munkájának eredményeképpen tudható meg, hogy két írást ugyanaz a személy írta-e vagy nem. Személyiségjegyek feltárása nem történik.
A grafológus célja viszont nem az írások és a személy lehetséges azonosítása, hanem az írásból megtudható személyiség - minél sokoldalúbb - megismerése.

            Ebből adódik a grafológiai elemzésre szánt írásminta megbízhatóságának a kérdése.
Ha valaki a saját írását küldi el a grafológushoz, nem akar másnak mutatkozni, mint aki ő valójában. Éppen az a célja, hogy minél alaposabb és őszintébb elemzést kapjon magáról, rejtett képességeiről, stb. Emiatt arra törekszik, hogy minél jellemzőbb írását válassza ki az elemzéshez.
Előfordul, hogy aki tudja, írását elemzés céljából kérik, igyekszik jó benyomást kelteni, az elvárásoknak megfelelni. Emiatt próbál változtatni jellegzetes írásán pár sor erejéig, ami pl. a kézzel írt önéletrajza. Igaz viszont, hogy a személy ugyanaz, és valószínűleg megállapítható lesz, hogy az írás mesterkélt, de az is a jellemzése része lesz valamilyen összefüggésben, hogy adott esetben képes „összeszedni magát”.
Az is előfordulhat, hogy a munkát vállalni akaró mással íratja le az önéletrajzát. A grafológushoz eljuttatott kézírás ez esetben más személyiséget fog feltárni, nem a valódi munkakeresőt, vagyis nem a megfelelő személyről készül. Emiatt fontos, hogy az ilyen jellegű elemzés kérésekor a megbízó gondoskodjon az írás elkészítésének ellenőrzött körülményeiről. Ez az ő felelőssége.

Etika

Elemzések csak a kézírás készítőjének írásos hozzájárulásával készíthetők.
Cégek részére végzett elemzések esetén , ha a pályázó írásos beleegyező nyilatkozata nem áll rendelkezésre, nyilatkozatot kérek arról, hogy az elemzést kérő törvényesen, az írást készítő tudtával jutott hozzá a kézíráshoz.
Az elemzés során megtudott információk nem adhatók ki.
Az elkészült elemzéseket csak a kézírás készítője vagy meghatalmazottja veheti át.