RECOWARE Kft. http://www.recoware.hu

 

 

vissza a kezdőlapra

Oldaltérkép

Ujj és tenyérnyomat azonosítás

Az ujjnyomat- azonosítás objektumai

A hagyományos daktiloszkópiai szakvélemény

A számítógépes daktiloszkópia (AFIS)

Az ujjnyomolvasók működése

Az ujjnyomatazonosítás pontossága

Egy baklövés története

Az optikai olvasók számos kényes problémával küzdenek: az egyik a képalkotás alakhűsége, más szóval a képtorzítás. (Minél kisebb a tárgytávolság, annál nagyobb a torzítás: mindenki ismeri a kis fókusztávolságú (nagylátószögű) lencséknél tapasztalható hordós torzítást)

 

 

 

Az ábrán látható kialakításban mintegy "összehajtogatják" a fény útját, hogy kisebb helyen "elférjen", de ne legyen túl kicsi a tárgytávolság.

Közvetlen optikai olvasó

Touchless optikai olvasó

Vannak olyan optikai olvasók, melyeknél kihagyják a prizmát. Ezek közvetlenül, érintés nélkül fényképezik az ujjat. Használatánál figyelni kell az ujj-kamera távolságra.
A "Structured Light Illumination módszerrel ugyancsak érintkezés nélkül vesznek fel képet az ujjról.
MultiSpectral Imaging (az egyik legújabb optikai eljárás - MSI)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

InfraLED-ekkel világítják meg a speciális "touch" lapot kétszélről, valamint szemből polarizált fénnyel is. Több képet készítenek, melyből egy MSI módszerrel szerkesztenek össze egy képet.

Előnyei (összehasonlító mérésekkel alátámasztva):

 

RF olvasó


Conductive membrane on TFT

 

 

Tactile MEMS olvasók

CMOS helyett TFT
Hamis ujjak

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Interneten szabályos "Hamis ujjnyomat készítési kézikönyveket" lehet találni: ujjnyomat keresés, porozási technika, rögzítés, 3D-s öntőminta készítés, öntés, stb.

Ma már nem lehet bejutni vele oda, ahova érdemes lenne ...

Számtalan ujjnyomolvasó képalkotási módszert mutattunk meg..
Hogy melyiket választanánk? "Az attól függ, hogy ...." lenne a nem kitérő válasz.

Először az alkalmazás jellegével szűkíthető a választható olvasótípusok köre (ne feledjük, hogy már egy szűkítés eredményeként jutottunk ide, az ujjnyomathoz: azaz már túl vagyunk egy választáson, azaz a biometriai módszerek közül kiválasztottuk az ujjnyomatot).

További szűkítési szempont: a pontosság

Üzemeltetési és gazdaságossági szempontok

Azt látjuk, hogy jelenleg a legnépszerűbbek az optikai olvasók. Őket követik a kapacitív (aktív) olvasók, majd a low-end kategóriában a termikus olvasók. Ugyanakkor a biztonsági high-end kategóriában az ultrahangos olvasók és az optikai high-end olvasók szerepelnek.

És akkor itt vannak a legújabb, ígéretes megoldások, melyek közül különösen érdekes a MultiSpectral Imaging megoldás, mely számos, az olvasók többségére elmondható gyengeséget tud ellensúlyozni.

Kapacitív olvasók


A kapacitív olvasók a touch felület és a
bőr közötti elektrosztatikus kapacitást
mérik, és alakítják azt át képpé.

 

 

 

 

Passzív kapacitív olvasók
A bőr és a touch felület közötti kapacitást méri: mást mér a völgyeknél, mert itt a bőr és a felület távolsága nagyobb, és mást mér a hegygerincen.

 

 

 

 

 

Aktív kapacitív olvasók
A kapacitás mérés előtt "töltést" kap az ujj is.
Termikus olvasók
Általában vonalhőmérőt alkalmaznak, mely felett el kell húzni az ujjat (swiped scanner).

 

 

 

 


 

Ultrasonic olvasó
Azt mondják, hogy a bőrhibákra legérzéketlenebb képalkotó módszer. A sérülékeny, és esetleges minőségű felszíni réteg "alá lát". A leglassúbb és legdrágább ujjnyomolvasó típus.Nyomásérzékelős olvasók

 

RECOWARE
Számítástechnikai Kutató-fejlesztő Kft.

 

 

 

 

Ujjnyomat olvasók csoportosítása

A képalkotás "fizikája"

Az ujjnyomatolvasók alapvetően két csoportba sorolhatók:

A mintavétel jellege
Közvetlen érintkezéssel, érintkezés nélkül.

A
mintavétel módszere
A képet a teljes ujjról állítja elő (area scanner 1-4 ujjról egyszerre), vagy a képet az ujjképek részleteiből állítja össze (swipe sensor/scanner)

Abszorpciós elven működő optikai olvasók

A képalkotáshoz egy prizmát használnak.
 

 

A teljes fényvisszaverődés megszűnik, amennyiben az üvegfelülettek érintkezik a bőrfelület, a "hegygerinc". (Itt elnyelődik a fény, mert kilép a prizmából. A fodorszálak fekete vonalként jelennek meg a lencserendszer utáni képalkotó felületen, általában CCD elemen.)

Ennél a másik kialakításnál mintha inverz képet készítenénk: a völgy lesz sötét, és a hegygerinc világos: csak az ujjról visszaverődött fény jut el a CCD elemhez.

 

 

Ez a kialakítás jobb, kontrasztosabb képet ad, de drágább. (Az elsőnél a teljes CCD felületre jutó összfeénymennyiséget "csökkentjük", amikor az ujj érintkezik a felülettel, az utóbbinál a CCD-re csakis! az ujjfelületről visszaverődött fény kerül.)