RECOWARE Kft. recoware@recoware.hu

 

 

vissza

Oldaltérkép

 

Biometriai azonosítási módszerek, tipikus alkalmazások

Írisz hibák:
IIgazi, vagy hamis?

Fényvillantással ellenőrizhető az "élő szem": ha változik a pupilla mérete, akkor valódi a szem.

További ellenőrzési módszer, amikor a szemmozgást is ellenőrzik

Az írisz struktúrája
Az írisz azonosítás folyamata

Viszonylag fiatal biometriai azonosítási módszer, 1994-ből származik az első erre vonatkozó szabadalom.
Az irisz egy izom a szemen belül, mely a szembe jutó fény mennnyiségét szabályozza. Van egy A pigmentekkel ellátott része adja a szem színét. Az irisz strukturája és színe fenotípusos, azaz egyedisége genetikailag és a környezeti hatások által együttesen meghatározott. Hasonlóan az ujjnyomathoz, a genetikai kódolású struktúra a magzati fejlődés során deformálódik véletlenszerűen, - de a szín kivétel ez alól. Az íriszen vonalak, gödrök, mélyedések, egyéb képi struktúrák találhatók véletlenszerű formában és elhelyezkedésben.

Egyediségét már a 30-as években felismerték, de csak 1994-ben jelent meg Daugman szabadalma az irisz azonosításról, mely csak 2011-ben fog lejárni (Daugman irisz kódja).
Az irisz azonosításhoz nagyfelbontású kép kell, ennek következtében nem nagy távolságról és nagyfelbontású kamerával kell felvenni a képet. A megvilágítást közel infra fény adja, nem lézer, a tévhittel ellentétben.

A feldolgozás a többi biometriaihoz hasonlóan a zajszűréssel kezdődik. Zajként, ­ zavaró tényezőként ­ szerepelnek: szempilla, szemhéj, pupilla, tükröződések. Utána történik meg az irisz struktúra felismerése, majd az Irisz kód előállítása. Az irisz kód egy polárkoordinátarendszerben leírt sajátosságok sorozata, melyet a pupillától kifele haladva körkörösen vesznek fel. Az irisz kód 256 byte hosszú.

Mivel kamerával történik a felvétel, - mely másodpercenként több tíz képet is készíthet közel azonos beállításból, - lehetőség van a „legjobb” és a legkisebb zajt tartalmazó kép kiválasztására (szempilla, szemhéj, reflexiók).

Az irisz azonosítás rövid idő alatt felzárkózott az ujjnyomat azonosítás mellé, és ma már egyértelműen az ujj kiegészítőjévé vált. Ennek oka egyrészt az, hogy a multimodal azonosítás nagyobb biztonságot ad (kisebb téves visszautasítás, nagyobb szelektivitás), továbbá ha az elsődleges ujj a FTA (nem lehet felvenni) miatt alternatív azonosítási módszert biztosít.
A szeműveg nem zavarja, a kontakt lencse sem, a kép fekete-fehér. A template öregedését egy egyszerű újbóli felvétellel kompenzálni lehet (mert csak keveseknél van öregedés, betegség: hályog, cukorbetegség)

RECOWARE
Számítástechnikai Kutató-fejlesztő Kft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biometriai azonosítás módszerei: írisz